Kopen/verkopen

Hoe bepaal je de waarde van je woning?

Ben je van plan je huis te verkopen? Dan is het belangrijk om te weten voor welk bedrag je deze op de markt kunt zetten om niet alleen het meeste geld aan je oude woning te verdienen, maar ook je huis snel kwijt te kunnen zijn. Wat een koper bereid is te betalen hangt af van de waarde van je huis. Hoe hoger de waarde, hoe meer geld je kunt vragen. Maar hoe weet je hoeveel je huis waard is en hoeveel geld je dus kunt vragen? Hierover vind je hieronder het antwoord.

De intrinsieke waarde

Allereerst kijken we naar de waarde van het huis zelf. Dit wordt ook wel de intrinsieke waarde genoemd. Bij de intrinsieke waarde moet je onder andere denken aan de vaste waardes van je woning, zoals het woonoppervlak, het aantal slaapkamers en badkamers, de staat van het onderhoud en welke duurzame investeringen er gedaan zijn. Daarnaast moet je ook denken aan zaken als in welke gemeente de woning staat, in wat voor wijk, hoe de populatie in de buurt is (hoog- of laagopgeleid, culturele achtergrond, criminaliteit) en de voorzieningen in de buurt zoals recreatiegebieden en winkels.

De marktwaarde

Daarnaast moet je kijken naar de huidige woningmarkt. De woningprijzen zijn sterk afhankelijk van bijvoorbeeld inflatie, de koopkracht en andere externe factoren die het budget van de kopers kunnen beïnvloeden. Zo kan het zo zijn dat jouw huis vorig jaar een half ton meer waard was vanwege een dalende economie, terwijl de intrinsieke waarde gelijk is gebleven. Hier hoort ook onder van hoeveel vergelijkbare woningen er te koop zijn en voor welke prijs.

Verbeteren van de woningwaarde

Als je de waarde van je huis wilt verbeteren, zodat je deze voor meer geld kunt verkopen, kun je investeringen doen in de intrinsieke waarde van huis waar jij als bewoner invloed op kunt uitoefenen. Onderhoud is hierin het meest voor de hand liggend, maar ook het plaatsen van een dakkapel of groene investeringen zoals zonnepanelen of betere isolatie laten de waarde van je huis al stijgen. Wanneer je je huis gaat verkopen is het ook aan te raden een taxateur langs te laten komen. Deze kan niet alleen helpen met het beoordelen van je woningwaarde, maar kan ook op maat gemaakt advies geven hoe je deze waarde kunt verhogen.